Zwolle proeft van de regio

  dinsdag 20 september 2011 | 07:00


 

start playing the slideshow

Lokale producten krijgen alle aandacht op de vierde editie van de Superstreekmarkt in Zwolle. Het is een kans voor de fijnproevers om direct in contact te komen met de producenten van hun favoriete lekkernijen of om de smaakpapillen kennis te laten maken met nieuwe delicatessen.

Topkoks weten het vaak al: wat van dichtbij komt is het lekkerst. Steeds meer consumenten lijken dit ook op te pikken waardoor de vraag naar streekproducten toeneemt. Mede daarom organiseert Thomas Volkers samen met Tom Kolman en Nelleke Dijkhuizen zondag 25 september de Superstreekmarkt op de Agnietenberg in Zwolle.

„Wij willen kwalitatief hoogwaardige producten presenteren in een mooie, uitnodigende setting. Het gaat om producten die je doorgaans niet in de supermarkt vindt maar om artikelen die op een humane en diervriendelijke manier gemaakt worden,” zegt Volkers. Zo’n 45 standhouders zullen paraat staan voor vijf- tot zesduizend lustgrage bezoekers uit alle lagen van de bevolking. „Jonge ouders, tweeverdieners, gepensioneerden... Er komen werkelijk allerlei soorten mensen op af.”

Wat er komende zondag op de planning staat is voor zowel de organisatie als het publiek een verrassing. „Natuurlijk zijn er de geplande activiteiten: een demonstratie paling roken, proeverijen en smaakles voor de kinderen. Waar we geen weet van hebben zijn de initiatieven waar de marktkooplui mee op de proppen komen.”

Wie denkt de markt over te kunnen slaan omdat hij gelijk is gebleven aan voorgaande jaren zit ernaast. Onder de standhouders bevinden zich tien nieuwkomers. „Dat houdt de markt levendig”, vindt Volkers. De markt trekt namelijk vooral streekgenoten aan. Zo voorkomt de organisatie dat er telkens dezelfde producten verkocht worden.

Buffelfarmis een van de standhouders die haar delicatesse, de Italiaanse ‘mozzarella di bufala’ verkoopt. Vijftig kilometer oostelijk van Zwolle bij Radewijk staan de waterbuffels van Buffelfarm in de weide. Zij leveren de melk voor de Italiaanse ‘mozzarella di bufala’.

Wat het verschil is tussen ‘gewone’ koemelkmozzarella en die van buffels? „De buffelmelk heeft meer smaak, is witter en gezonder. Italianen zullen zeggen: dat is de echte,” vertelt eigenaresse Annie Kelder trots. „Hoewel er twee keer zoveel vet in zit, is het cholesterolarm. Net als buffelvlees overigens.”

Buffelfarm is niet de enige die de romige, porseleinwitte kaasbollen produceert maar staat wel vaak als enige op streekmarkten en levert ook direct aan restaurants in de streek, bijvoorbeeld aan De Kamer in Slagharen.

Na de superstreekmarkt begint al snel de Week van de Smaak in Zwolle waar ook Zwolle Culinairweer zijn opwachting zal maken in het Deltion College.